Met de kennis en ervaring dat “samenwerken (slechts) een middel is en geen doel op zichzelf ” vind ik het uitdagend om vanuit conceptuele kaders klanten te ondersteunen bij complexe samenwerkingsvraagstukken. Als gedreven professional, bourgondische levensgenieter en liefhebbende vader begeef ik me in verschillende contexten met mensen die mij dagelijks inspireren om het beste uit mezelf te halen. Kenmerkende eigenschappen zijn: resultaatgericht, analytisch, behulpzaam en enthousiast.Voor meer informatie klik hier Portfolio Stijn van Sommeren

Stijn van Sommeren - Nieuws & BlogsWe zijn in de war: de impasse rond complexe casuïstiek

9-8-2017 - Stijn van Sommeren

De impasse rond complexe casuïstiek

Wij zijn in de war: met elkaar en de door ons bedachte regels. Bauke Koekoek geeft in zijn boek ‘Verward in Nederland – hoe we omgaan met mensen met psychische stoornissen’ een aantal goede voorbeelden van veelvoorkomende denkfouten, veelal sterk ingebedde belief systems bij een beleidsdomein of beroepsgroep. In deze blog deel ik mijn analyse op het oplossingsframe waarin wij gevangen lijken te zijn binnen de context van beleidsontwikkeling op complexe maatschappelijke vraagstukken.

Toon meer informatie

Samenwerkingsanalyse

10-2-2017 - Stijn van Sommeren

Deze blog werd geschreven door oud collega Remco Bijl

Het motto van Donald Trump: ‘’simpele oplossingen voor complexe problemen’’, concludeert een artikel van de NOS (2016).

Buiten beschouwing gelaten of je het met de nieuwe president van de Verenigde Staten eens bent of niet, zijn motto om complexe problemen het hoofd te bieden met simpele oplossingen spreekt veel mensen en organisaties tot de verbeelding. Maar is dit, zoals Trump het doet overkomen, ook altijd wel mogelijk? Wanneer je vraagstukken ombuigt door er een simpele oplossing voor te bedenken, pak je dan het echte probleem wel aan?

Toon meer informatie

Keten prestatie indicatoren

6-2-2017 - Stijn van Sommeren

’’How too many rules at work keep you from getting things done’’
(Yves Morieux, TED Talk 2015).

In zijn TED talk op YouTube, met inmiddels meer dan 150.000 views, beschrijft Morieux een wereld waarin het bedrijfsleven steeds complexer wordt. Daarmee gepaard gaat een vermenigvuldiging van structuren, processen en systemen. Vrij vertaald: “Ons verlangen naar helderheid en verantwoordelijkheid zorgt voor een contraproductieve vermenigvuldiging van koppelingen en coördinatoren die niet alleen mensen en middelen bewegen, maar ook hindernissen toevoegen”. Naarmate een organisatie complexer wordt, zal het ook moeilijker worden om te begrijpen wat er werkelijk aan de hand is, aldus Morieux.

Toon meer informatie

3D samenwerking

26-1-2016 - Stijn van Sommeren

Een blog over samenwerking ten aanzien van 3Ds, maar welke drie? Omdat een belangrijk onderdeel van mijn werk bestaat uit het verbinden van op het oog elkaar uitsluitende invalshoeken, tracht ik ook op deze plaats de verbinding te maken tussen verschillende contexten. In de beide contexten die ik tracht te verbinden in deze blog schuilen waardevolle inzichten als het gaat om het organiseren van samenwerking. Het betreft hier de voor mij beide bekende Nederlandse en de Afghaanse context van samenwerking rond 3D’s.

Toon meer informatie

Gevalideerd rapport gepresenteerd aan de Ethiopische minister van landbouw

28-7-2015 - Stijn van Sommeren

Afgelopen maandag zijn in Addis Ababa (Ethiopië) de resultaten van het onderzoek, inclusief bijbehorende aanbevelingen, aan het ministerie van landbouw gepresenteerd. In een volgepakte zaal waar maar liefst 50 deelnemers participeerden zijn de inzichten door John Goedee en het projectteam gepresenteerd aan de minister. De gevalideerde inzichten bieden een stevig fundament voor het plan van aanpak waarin het human resource management voor het ministerie wordt vormgegeven.

Toon meer informatie

Afsluiting Family Justice Centers in Europe

20-1-2015 - Stijn van Sommeren

project 'Family Justice Centers in Europe is op 14 januari succesvol afgesloten tijdens de slotconferentie in Brussel. Bezoek http://www.familyjusticecenterseurope.org/ voor een omschrijving van de behaalde resultaten in het project en een overzicht van de deelnemende partners.