Social Engineering: publiek lokken via internet tot het uitvoeren van bepaalde handelingen.

We vinden het allemaal prettig als we de mensen waar we mee (willen) omgaan kunnen vertrouwen. Vooral als mensen aardig tegen ons zijn en ons hierdoor het gevoel geven dat we de moeite waard zijn, kan dit een gelukzalig moment opleveren. Zeker in het geval we ons wat onzeker voelen omdat we niet lekker in ons vel zitten of omdat de kennis en kunde ontbreekt om situaties, personen en (digitale) techniek in te schatten, stellen we ons graag goedgelovig, goedwillend en vriendelijk op.

(Criminele) personen of organisaties die het met zichzelf goed voorhebben (dus niet zozeer slecht met ons) weten hier handig op in te spelen. Meestal voor financieel gewin maar soms ook om de macht over ons te verkrijgen. Kijk eens een paar afleveringen van OPGELICHT?! en je zult zien dat de oplichters vriendelijke, voorkomende en aimabele personen zijn die altijd het beste met hun slachtoffers voorhebben (althans in het begin). Naast vertrouwen wekkende personen in ons dagelijks leven maken ook bedrijven en instellingen graag gebruik van ons vertrouwen in de betreffende instelling. Naamsbekendheid is hierbij een belangrijke troef.

Daarnaast vinden wij het over het algemeen heel comfortabel om op deze instellingen te vertrouwen want dat scheelt ons uitzoekwerk. Waarom zouden deze gerenommeerde instellingen ons schade willen berokkenen. Nu dienen de instellingen zich (gelukkig) aan bepaalde wetten te houden en is reputatieschade een van de meest bedreigende onderwerpen voor deze instellingen, dat is wel prettig voor ons.

Het is echter zo dat bepaalde ongure personen, ook wel criminelen genoemd, maar wat graag de door de jaren opgebouwde goede naam van deze instellingen misbruiken. Het is ook zo dat wij naïevelingen dit maar wat graag geloven of niet de moeite nemen om uit te zoeken dat we in de maling worden genomen of zelfs ‘keihard’ worden opgelicht. Deze illusie van (digitale) betrouwbaarheid is iets waar we zelf iets aan kunnen doen. Is dit moeilijk? Nee eigenlijk niet; als we maar de moeite nemen om ons enigszins te verdiepen in de wonderen (en bedreigingen) van de digitale wereld en onze gemakkelijk te manipuleren geest.



Meer weten? Neem contact met me op.

Arnoud Entken (CIO)

06-51072553
a.entken@optimalesamenwerking.nl