‘The elastic self’, is een concept dat bedacht is door cultureel socioloog Tricia Wang. Zij onderzoekt en is geïntrigeerd door hoe technologie en mens elkaar vormen. Via langdurig en bewonderingswaardig etnografisch onderzoek schrijft, spreekt en adviseert ze over de manieren waarop het internet wordt gebruikt.

Identiteit is fluïde

Het internet is in gebruik door mensen, voornamelijk jongeren. Hiermee faciliteren deze gebruikers een nieuwe ruimte - ‘a new space’ - van sociale interacties en uiteindelijk sociale identiteiten. Wang (2013) beargumenteert dat de creatie van een nieuwe sociale ruimte (lees: het internet) een open deur is voor mensen om zich opnieuw te ontdekken en uit te drukken. In de antropologie is het gegeven dat identiteit fluïde is, altijd veranderlijk en onder de indruk van ‘the self’ en de omgeving.


In China waar ‘self expression’ geen gegeven is, kwam Wang (2013) erachter dat jongeren online inconsistente levens leiden in vergelijking met hun offline leven. Dit wil niet zeggen dat een online identiteit het tegenovergestelde is van een offline identiteit. Het internet is meer middel tot expressie. Het is opvallend hoe jongeren op zoek gaan naar advies en informatie van vreemden. Niet de vrienden die je accepteert op Facebook maar de vreemden op bijvoorbeeld Tumblr, die gelijkgestemde karakteristieken hebben. Samen met die vreemden vormen jongeren online een gemeenschap waarin een deel van hun eigen identiteit tot uiting kan komen. En dat is de elastische zelf: “the elastic self is both the feeling that one’s identity is flexible and the action of trying on different identities that are beyond the realm of the prescribed self (Wang, 2013).

Hoe ziet de elastische zelf eruit?

Iedereen engageert in de elastische zelf, iedereen zoekt, onderzoekt nieuwe apps en haalt informatie van nieuwe websites. Wang (2013) stelt aan het einde van haar Webstock presentatie dat het internet een diverse ruimte is. Het is afhankelijk van de sites welke aspecten van ‘the self’ wordt gebruikt. Wang (2013) gaat verder in op de risico’s en mogelijkheden van het internet in combinatie met identiteit, geïllustreerd aan de hand van prachtige etnografische voorbeelden. Ik heb geen schrijfruimte meer, maar de link hieronder brengt je naar haar presentatie: https://vimeo.com/64433968


Bron:
  • Wang, T. (2013). The elastic self: what millions of Chinese youth tell us about the future of online identities. Available at https://vimeo.com/64433968.


Meer weten? Neem contact met me op.

Dieuwertje Visser (Projectleider & Opleidingscoördinator)

06-30144638
d.visser@optimalesamenwerking.nl