In mijn werkzaamheden voor Optimale Samenwerking word ik gedreven door het werken in (project)teams die zich met complexe vraagstukken bezig houden. Het samen met een team vertalen van strategische doelstellingen naar de ontwikkeling van concrete operationele (software)oplossingen is een uitdaging die mij nooit verveelt. In een team toon ik mij enthousiast, creatief en lever ik opbouwende kritiek. Wanneer ik niet aan het werk ben vind je mij op de motor, in de squashzaal of op een festival

Don de Haan - Nieuws & BlogsWat automatiseren voor mij betekent

18-8-2019 - Don de Haan

De essentie van herontwerp van werkprocessen (‘Business Process Redesign’) in organisaties is het breken met verouderde aannames van hoe de wereld werkt en breken met wat de klant ooit belangrijk vond (vrij naar: Hammer & Champy, 2009).

Toon meer informatie

Monitoren van clientvoortgang in Kinderdagcentra

16-8-2018 - Don de Haan

Samen met professionals en (ouders van) cliënten op kinderdagcentra hebben wij de Cliëntdoelstellingen app ontwikkeld waarin doelen van cliënten overzichtelijk worden getoond en waarin het monitoren van voortgang op deze doelen eenvoudiger is gemaakt.

Toon meer informatie

Wij willen vonken, niet meer vinken!?

29-1-2018 - Don de Haan

Kent u deze nog, nog, nog?

De één noemde de flashmob van zorgmedewerkers voor staatssecretaris van Rijn op 18 januari 2017 ludiek. Een ander noemde de flashmob tenenkrommend. Een enkeling deed het vooral zeer dat het nummer ‘No limit’, dat zij voorheen associeerden met een onbevangen jeugd, nu hele andere associaties deed oproepen. Staatssecretaris van Rijn noemde de flashmob destijds “een zeer ongebruikelijk, maar wel heel leuk ontvangst”.

Toon meer informatie

Hoe kunt u de bestuurdersbingo voorkomen?

31-8-2017 - Don de Haan

Na elk gezinsdrama, dat in het nieuws wordt uitgemeten, kunnen we de reactieve bestuurdersbingo tijdens de persconferentie waarnemen:

  • We gaan meer informatie delen;
  • We kunnen nooit alle gezinsdrama’s voorkomen;
  • We gaan met de ketenpartners integraal samenwerken.


BINGO!
En nu weer over op de orde van de dag.

Toon meer informatie

Is ontleren onderdeel van veranderen?

14-4-2017 - Don de Haan

In het eerste deel van deze blog wil ik u vragen te reflecteren op hoe verandering binnen de organisatie waar u werkt wordt vormgegeven. Het is niemand vreemd dat bij veranderingen in organisaties tegen weerstand wordt aangelopen. Soms wordt van medewerkers verwacht dat zij iets ‘ontleren’ wat in de weg staat van hetgeen dat men daarvoor in de plaats zou moeten leren. Maar de mens in organisaties is geen ongeschreven blad (tabula rasa), eerder een volgeschreven notitieboekje. Vol met allerlei notities die juist enorm hebben bijgedragen om efficiënt, vertrouwd en betrouwbaar te functioneren. Veranderen wordt door wetenschappers dan ook beschreven als een emotioneel en biologisch proces (Huy, 1999 en Van de Ven & Poole, 1995). Wanneer verandering dan toch gewenst is om als organisatie te kunnen overleven, hoe gaan we daar dan mee om?

Toon meer informatie

Netwerken rondom complexe problematiek in de sociale sector

31-3-2017 - Don de Haan

Deze blog werd geschreven door oud collega Mick van Grinsven

Netwerken rondom complexe problematiek in de sociale sector

Wanneer meerdere organisaties deelnemen aan een horizontale samenwerking, hoe weet je dan wie er verantwoordelijk is voor de resultaten? Dit is een belangrijke vraag in de aanpak van bijvoorbeeld de complexe problematiek rondom gezinnen die te maken hebben met huiselijk geweld. Gezinnen waar huiselijk geweld voorkomt, kunnen vaak niet worden geholpen door eenzelfde organisatie. Dit komt doordat aan complexe problematiek vaak verschillende factoren ten grondslag liggen. In een gezin waar huiselijk geweld speelt komen soms wel 20 tot 30 organisaties over de vloer, elk vanuit een ander perspectief en met een ander inzicht over de ‘oplossing’. Ieder van deze organisaties is te veel gericht op de eigen organisatiedoelstellingen, terwijl er een gezamenlijk probleem moet worden aangepakt.

Toon meer informatie

Gaming?

19-1-2016 - Don de Haan

Deze blog werd geschreven door oud collega Remco Bijl

‘A picture is worth a thousand words. A game is worth a thousand pictures’ (R.D Duke, 1974)

De klassieke wijze van onderwijs heeft als uitgangspunten kennis (vaardigheden) voorschrijven en overdragen van docent naar student middels eenrichtingsverkeer. Onze huidige maatschappij sluit echter allang niet meer aan bij deze klassieke wijze van onderwijs en wordt alsmaar ‘kritischer en individualistischer’. Technologische innovaties verschaffen de mogelijkheid om hierop te anticiperen. Nieuwe onderwijsvormen zoals elektronische leeromgevingen, online colleges en gaming worden steeds belangrijker en breder toegepast. Vooral gaming lijkt in eerste instantie een vreemde combinatie met onderwijs. Onderwijs is toch geen spelletje!? Gaming komen we echter meer en meer tegen in het onderwijs. Termen als spelletjes en simulaties (games and simulations) of nog mooier; serious gaming and applied gaming hebben toegang tot bijna iedere onderwijsinstelling gevonden. Met ICT of zonder ICT, standaard of maatwerk. Het wordt zo allemaal niet gemakkelijker. Duidelijk is dat er allerlei verschillende mogelijkheden, combinaties en versies van games mogelijk zijn. Laten we ten behoeve van elkaars begrip hier allereerst gaming nader definiëren. Vervolgens wil ik dieper ingaan op de vraag: Wat zijn dan de kernuitgangspunten van gaming waardoor het van toegevoegde waarde is?

Toon meer informatie

Een leven lang leren, wat onnodig

7-12-2015 - Don de Haan

Mijn oma kijkt vragend naar de gedaante in de deuropening. Haar kleinzoon is zojuist binnengelopen. De herkenning en de daarop volgende sprankeling in haar ogen worden pas aan de rand van het ziekenhuisbed geactiveerd.

Oma begint gelijk vragen te stellen: hoe is het in Utrecht? Hoe gaat het met je vriendin? Ben je blij met je werk? Mijn antwoorden: Utrecht was genieten in de herfst, mijn vriendin is druk met haar studie in Maastricht en voor mijn werk schrijf ik een blog over Reflective Practitioners. Die laatste statusupdate bezorgt haar een frons op het gezicht.

Toon meer informatie